دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳
جمعه ۱۳ تیر ۱۳۹۳ 13095 1 14

بیوگرافی مختصری از حسن اکبرزاده (زاده ۱۳۰۶ رشت - درگذشت: ۱۳۹۹ پاریس) پژوهشگر و ریاضیدان ایرانی

نابغه فقید ریاضی ایران و جهان

زندگینامه ریاضیدانان: حسن اکبرزاده

نام: حسن اکبرزاده (Hassan Akbar-Zadeh)
تولد: سوم فروردين ۱۳۰۶ - رشت
درگذشت: سیزدهم فروردین ۱۳۹۹ - پاریس
ملیت: ایرانی
محل اقلمت: فرانسه 
شهرت: ریاضیدان، پژوهشگر، استاد دانشگاه / سرگروهی محققان دانشگاه پلی تکنيک فرانسه
 
حسن اکبرزاده (زاده ۱۳۰۶ رشت) پژوهشگر و ریاضیدان ایرانی است.
 
زندگی و تحصیلات
پروفسور اکبرزاده دیپلم متوسطه در رشته ریاضى با درجه ممتاز وارد دانشگاه تهران شد و با احراز مقام اول، موفق به دریافت مدال درجهٔ یک علمی شد و تحصیلات خود را در ایران به پایان رسانید. و در سال ۱۹۵۰ با کسب رتبه نخست رشته ریاضی موفق به دریافت مدال درجهٔ یک علمی شد .سپس برای ادامهٔ تحصیلات راهی فرانسه شد. وی توانست پس از گذراندن ریاضیات عمومی، مکانیک استدلالی، حساب جامعه و فاصله و هندسهٔ عالی، از دانشگاه سوربن مدرک کارشناسی خود را دریافت کند. یک سال بعد با دریافت گواهینامهٔ ارشد آنالیز عالی، رسالهٔ دکترای خود را در علوم ریاضی از سر گرفت و در سال ۱۹۶۱ میلادی موفق به دریافت دکترا از این دانشگاه شد. پایان نامه دکترای هشتاد صفحه‌ای او در مجلهٔ دانشسرای عالی فرانسه به چاپ رسید.
 
بنده با اینکه شاگرد اول لیسانس ریاضی دانشگاه تهران بودم و برای ادامه تحصیل به پلی تکنیک فرانسه رفتم، بار دیگر لیسانس گرفتم زیرا دانشگاه های ما دانشجویی بار نمی آورد که استقلال علمی داشته باشد.
 
او پس از اخذ مجدد لیسانس ریاضى از دانشگاه سوربن پاریس و همچنین گواهینامه آنالیز عالى، براى فوق لیسانس در مورد نظریه نسبیت عمومى انیشتین تحقیق کرد و درباره هندسه دیفرانسیل و فضاهاى ریمان بعد از 3 سال تحقیق، اکتشافات خود را در قالب ده ها مقاله درمجله آکادمى علوم پاریس به ثبت رسانید.
 
پروفسور اکبرزاده از سال 1957 میلادى به عنوان وابسته تحقیقات در موسسه معروف تحقیقاتى کلژدوفرانس پذیرفته شد و بعد از 4 سال رساله دکتراى دولتى در علوم ریاضى را در دانشگاه سوربن به پایان رسانید.او پس از طى مدارج مامور تحقیقات و استاد تحقیقات، نزدیک چهل سال به عنوان رئیس تحقیقات دراین موسسه بین المللى مشغول به کار بوده است. از وی بیش از 50 کتاب، مقاله و پژوهش در اروپا و آمریکا به چاپ رسیده است.
 
فعالیت‌ها
اکبرزاده در سپتامبر ۱۹۹۲ از سوی مرکز تحقیقات علمی فرانسه مدال درجه یک علمی دریافت کرد. وی از ماه اکتبر ۱۹۵۷ تاکنون به عنوان مأمور، استاد و رئیس بخش تحقیقات با مرکز رسمی مرکز ملی پژوهش‌های علمی فرانسه و لابراتوار کلژ دو فرانس پاریس همکاری می‌کند.
 
ایشان در سمینارها و کنفرانسهای علمی متعددی شرکت داشته و به عنوان سخنران به کشورهای مختلفی سفر کرده‌است. از جمله مهمترین دستاوردهای او می‌توان به آثاری که در زمینهٔ هندسهٔ Finslerian Geometry منتشر کرده، اشاره نمود.
 
از وی بیش از چهل و هفت کتاب، مقاله و پژوهش در اروپا و آمریکا به چاپ رسیده‌است. آخرین مقالهٔ او با عنوان «عمومیتی از فضاهای اینشتین» در مجلهٔ Journal of Geometry and Physics منتشر شده‌است. از جمله کتابهای معروف وی نیز می‌توان به Initiation to Global Finslerian Geometry اشاره کرد.
 
سید محمد خاتمی، رییس جمهور سابق ایران در سفری که به استان گیلان، زادگاه حسن اکبرزاده داشت، از او به عنوان یکی از دانشمندان برجستهٔ استان یاد کرد. تندیس این ریاضیدان و پژوهشگر گیلانی در سبزه میدان شهر رشت به چشم می‌خورد.
 
تاسیس انسیتو تحقیقاتی و پژوهشی علوم پایه رشت
پروفسور اکبرزاده در تیرماه سال ۱۳۹۳ ضمن دیدار با استاندار گیلان به منظور تاسیس انسیتو تحقیقاتی علوم پایه در رشت اعلام آمادگی کردو اظهار امیدواری کرد این مرکز تحقیقاتی طبق الگوی مرکز تحقیقاتی پلی تکنیک فرانسه که وی سال‌ها سابقه فعالیت در آن مرکز را دارد ساخته شود.
 
این استاد برجسته در تاریخ اول آوریل ۲۰۲۰ در فرانسه، دار فانی را وداع گفت. روحش شاد و یادش گرامی باد.
منابع ...

- معرفی مشاهیر گیلان در سایت صدا و سیمای مرکز گیلان
- «در دانشگاه‌های ما دانشجو محقق بار نمی‌آید/ نیاز کشور ایجاد انسیتوهای تحقیقاتی در همه علوم است».
- بیوگرافی پروفسور اکبرزاده در پایگاه الزویر
- معرفی کتاب پروفسور اکبرزاده در سایت آمازون
- زندگینامه حسن اکبرزاده citytomb

 
 

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 
  1. سینا هدایتیان پنجشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۵ --- ۲۰:۰۵:۱۶

    سلام، در مورد افتخار ریاضی ایران در شاخه هندسه منیفلد، پروفسور حسن اکبرزاده،
    مطالبی که در آی هوش در مورد پروفسور گفته شده جامع و کامل است فقط در مورد شجره نامه علمی ایشان عرض کنم‌ که: ریاضیدان بزرگ فرانسوی کارتان را همگان میشناسند، لیشتروویچ شاگرد کارتان و پروفسور اکبر زاده شاگرد لیشتروویچ بوده است. پروفسور بهروز بیدآباد شاگرد پروفسور اکبر زاده و هم اکنون استاد دانشگاه پلی تکنیک تهران می باشد. لازم به ذکر است که کارتان یک هموستار ( کانکشن) به نام خودش یعنی کارتان کانکشن دارد که تعمیم طبیعی کانکشن ریمان برای منیفلدهای فینسلری است. باعث بسی افتخار است که پروفسور اکبرزاده نیز یک کانکشن شناخته شده به نام خودشان یعنی اکبرزاده کانکشن روی منیفلدهای فینسلری دارد که در بیشتر کارهای ژاپنی ها از آن استفاده شده است. دکتر هدایتیان، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز

    با سپاس فراوان از جناب دکتر هدایتیان عزیز.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
پس‌ خبا؛ فن بهسازی حافظه
بررسی تعلیم و تربیت از دیدگاه جان دیوئی
5 تکنیک برای افزایش تمرکز کودکان در کلاس درس
زندگینامه ریاضیدانان: جان فوربز نش
زندگینامه ریاضیدانان: رویا بهشتی زواره
فایده منطق چیست؟
زندگینامه بزرگان ریاضی: سرینیواسا رامانوجان
طنز ریاضی: اثبات 5=2+2