دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴
چهارشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۲ 1629 0 1

بررسی مولفه‌های خلاقیت در کودکان و موانع دستیابی به آن

چگونه خلاقيت را در کودکان‌مان تقويت كنيم؟

موضوع «خلاقيت» همواره موضوعى جالب توجه بوده است. از يك طرف همه، خلاقيت را ارزش و نوعى امتياز می‌‏دانيم و از سوى ديگر، بعضاً مردم در زمان‌های خاص، رفتار مناسبى با افراد خلاق نداشته‌‏اند. اين امر شايد به دليل ماهیت ذاتی خلاقيت و ويژگى غيرعادى و غيرمعمولش باشد. به راستى خلاقيت چيست و خلاق كيست؟
 
بچه‌‏هايى كه راه‌حل‌‏هاى جديد و مناسب پيدا می‌‏كنند، بچه‌‏هايى خلاق‌اند. اما بايد دانست كه خلاقيت، معادل هوش نيست. بسيارى از بچه‌‏هاى باهوش خلاق نيستند، اما گاهى با بچه‌‏هايى سر و كار داريم كه به ظاهر بازيگوش و معمولی‌‏اند، اما انديشه‌‏هاى خلاقى دارند. اين دسته از بچه‏‌ها بر خلاف ظاهرشان، ذهن پيچيده‌‏اى دارند.
 
خلاقيت در کودکان سه ويژگى بارز دارد:
۱. بچه‌‏هاى خلاق آمادگى دارند كه در پى راه حل‏‌هاى غيرمعمول باشند؛
۲. آنان از ابراز عقايد و مفاهيم جديد لذت می‌‏برند؛
۳. آنان از اشتباه كردن نمی‌‏ترسند.

کودکان خلاق به تمسخرى كه ممكن است متعاقب اشتباه‌‏شان پيش بيايد، بی‌‏اعتنا بوده و اتفاقاً مشتاقند راه‌‏حل‌‏هايى كه احتمال شكست در آنها زياد است را بياموزند. شايد مهم‏ترين تفاوت کودکان خلاق با ساير کودکان، در نوع تفكر آنان باشد. بچه‏‌هاى عادى و معمولى معمولاً از تفكر هم‏گرا استفاده می‌‏كنند يعنى براى حل مسئله، ذهن‏شان را معطوف يافتن پاسخ صحيح می‌‏نمايند. در عوض تفكر واگرا كه اساس خلاقيت به شمار می‌‏آيد نوعى فكر كردن است كه وقتى يك مسئله داراى چندين پاسخ باشد به كار گرفته می‌شود.

موانع شكوفايى خلاقيت
۱. اجبار به همنوايى:
اگر فرزندان به اطلاعات و دنباله‏‌روى از روش‌‏هاى متداول و قواعد خشك و انعطاف‌‏ناپذير مجبور و ملزم باشند، به‌طور چشمگيرى خلاقيت در آنان نقصان مى‏‌يابد. والدين مسلط و قدرت‌‏طلب، معلمان و مديرانى كه نظم و انضباط افراطى را بر بچه‌‏ها تحميل مى‌‏كنند، به‌طور نادانسته و ناخواسته زمينه‌‏ساز زوال خلاقيت مى‏‌شوند.

۲. نكوهش:
ابراز عقيده و ابراز راه حل‌‏هاى غيرمعمول و خارق‌‏العاده، يكى از نشانه‏‌ها و مؤلفه‏‌هاى خلاقيت است. بنابراين نكوهش و تمسخر کودکان خلاق باعث خواهد شد كه احساس ارزشمندى آنان كاهش يابد و حالت وسواسى به خود بگيرد. با نكوهش ابراز عقايد کودکان، آنها را مجبور خواهيم كرد كه از بيان افكارشان دست برداشته و رفتار جرئت‌‏ورزانه‌‏شان را كاهش دهند.

۳. انتظار پيروزى:
انتظار پيروزى هميشگى و مدام و توقع زيادى والدين، آفت پيشرفت و ترقى کودکان خواهد بود. انتظار پيروزى از هر كوشش، اغلب باعث خواهد شد كه بچه‏‌ها از شكست‏‌هايشان دلسرد شده و به دنبال راه حل‏‌هاى نو و بديع نروند. از طرف ديگر، انتظار تشويق و پاداش زياد نيز باعث افزايش توقع کودکان در هر بار موفقيت خواهد شد. در بلندمدت اين امر ديد را از شناسايى واقعيت‌‏ها تحريف كرده و قدرت خلاق ذهن بچه‌‏ها را از بين مى‏‌برد.

۴. عدم تحمل والدين:
خلاقيت به عبارتى نوعى بازى بيان عقايد و راه حل‏‌ها، همراه با تمايل به خيال‏‌پردازى، ادعا، جسارت‏‌ورزى و دستكارى در مفاهيم پذيرفته شده است. اغلب بچه‌‏هاى خلاق حالتى كودكانه دارند و كارهايشان توأم با ريخت و پاش است اما اينها تنها ظاهر قضيه است.
 
راههاى كمك به رشد خلاقيت:
۱. شركت در يادگيرى خودانگيخته:
بسيارى از بچه‏‌ها تحت فشار ديگران (مديران، معلمان، والدين) هستند. بنابراين تشويق‏‌شان براى جهت دادن به يادگيرى چندان آسان نخواهد بود. از اين گذشته بسيارى از والدين با شيوه‌‏هاى يادگيرى خودانگيخته آشنايى ندارند. در برخى موارد هم می‌ترسند اگر به بچه‌‏هايشان آزادى بيشترى بدهند تا آنان به شيوه خودشان واقعيت‌‏ها را دريافت و کشف كنند، چيزهاى اشتباهى را ياد گرفته و يا کودکان آنچه را هدف آنان است نياموزند. والدين، در حقيقت وظيفه دارند بياموزند كه چگونه می‌‏توان آموخت.
 
۲. قانع نباشند:
کودکان بايد اجازه داشته باشند نظرات و افكارشان را تغيير دهند و تا مى‏‌توانند حدس بزنند. بگذاريد ذهن و توانايى تجسم و تصور بچه‏‌هايتان وحشى باشد و به هر سو كه مى‏‌خواهد برود. از اين راه بچه‌‏ها مى‏‌توانند روابط دست‌‏نيافتنى و بعيد را دستكارى نموده و به احتمالات ذهنى متعدد دست يابند. بايد ذهن کودکان عادت كند كه خيلى زود قضاوت نكرده و به اولين و راحت‌‏ترين راه حل قانع نباشند.

۳. انعطاف‌‏پذيرى:
بايد به بچه‌‏ها اجازه داد تا ديدگاه‌هاى خود را عرضه كرده و از زاويه‌‏هاى مختلف به موضوع نگاه كنند، به فرزندان‌تان بياموزيد براى هر موضوع، نظرات جديدى يافته و براى هر مسئله، راه حل‏‌هاى زيادى را در نظر بگيرند.

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

زندگینامه ریاضیدانان: جان فوربز نش
چه کسی انتزاعی فکر می کند؟
بررسی تعلیم و تربیت از دیدگاه جان دیوئی
مریم میرزاخانی معادله مرگ را نوشت
پالیندروم چیست؟
خط‌شكن حضور ایرانیان ‌در مراكز علمی‌ جهان‌
متولدین هر ماه اینگونه هوش خود را تقویت كنند!
جوراب هوشمند برای اینکه شما را از خواب بیدار کند!
اهمیت اولین دیدار کودک با دندانپزشک