سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳
دوشنبه ۷ آبان ۱۳۹۷ 4968 0 1

حافظه انسان و استرس روابط متقابلی دارند.

تاثیر استرس بر حافظه

بسیاری از ما تجربه درس خواندن حسابی برای یک امتحان را داریم درست زمانی که فکر می کنیم بر درس مسلط هستیم، سر جلسه امتحان، ذهنمان گویی از تمام اطلاعات پاک شده است!
 
سه گام حافظه برای یادگیری اطلاعات جدید عبارتند از: دریافت، پردازش و ذخیره سازی. حافظه انسان و استرس روابط متقابلی دارند. استرس مقطعی و کوتاه مدت معمولا بر توان حافظه در به خاطر آوردن جزئیات تاثیر منفی می گذارد. استرس متوسط حتی می تواند بر عملکرد حافظه در دریافت و پردازش اطلاعات تاثیر مثبتی داشته باشد. مغز در زمان استرس، هورمون کورتیزول آزاد می کند که موجب تحریک آمیگدلا برای وادار کردن هیپوکامپ برای پردازش اطلاعات می شود. به عبارت ساده تر، مغز این پیام را دریافت می کند که اطلاعات رسیده، ارزش به خاطر سپردن دارند. البته احساسات دیگر نیز به خودی خود می توانند در به خاطر سپردن اطلاعات و خاطرات تاثیر داشته باشند.
 
مشکل زمانی رخ می دهد که فرد با استرس مزمن دست به گریبان باشد. زمانی که مغز به طور مداوم با هورمون کورتیزول اشباع شود، هیپوکامپ آسیب می بیند و تواناییش برای طبقه بندی خاطرات و اطلاعات رسیده به مغز، کاهش می یابد. زمانی که فرد استرس مزمن دارد، مغز، عملکرد بخش قدامی قشر مخ را متوقف می کند تا بدن را در حالت "جنگ و گریز" (پاسخ سریع و عصبی) به محرک های استرس زا قرار دهد. قسمت قدامی قشر مخ مسئول به خاطر سپردن اطلاعات در حافظه است و سبب می شود با تجربه استرس، سر جلسه امتحان، ورقه سفید، تحویل بدهیم!
 
خوشبختانه راههایی برای کنترل موقعیت های استرس زا وجود دارد. در زمان مطالعه می توان شرایط جلسه امتحان را با قرار دادن یک تایمر که پایان مهلت زمانی را اعلام کند، بازسازی کرد؛ این کار کمک می کند که ذهن ما با شرایط استرس زای امتحان آشنا شود و پاسخ های احتمالی را تمرین کند. تمرینات ورزشی نیز می توانند به کاهش استرس و سلامت عمومی بدن کمک کنند. همچنین چند نفس عمیق می تواند بلافاصله واکنش "جنگ و گریز" را متوقف کند و قسمت قدامی مغز را برای یادآوری اطلاعات ذخیره شده، آزاد نماید.
:: اختصاصی گروه تدوین محتوای  آی هوش
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام آی هوش و درج لینک www.ihoosh.ir بلامانع می باشد.

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
زندگینامه بزرگان ریاضی: محسن هشترودی
طنز ریاضی: اثبات 5=2+2
زندگینامه بزرگان ریاضی- فیزیک: هنری پوآنکاره
ریاضیدان ها به چه كارهایی می پردازند؟
مریم میرزاخانی: ملکه ایرانی ریاضیات
یادگیری در کودکان با هوش دیداری
هم‌ریختی (همومورفیسم)
5 تکنیک برای افزایش تمرکز کودکان در کلاس درس