شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳
جمعه ۲ تیر ۱۳۹۶ 11830 0 1

جامعه ریاضی دنیا اقدام گریگوری را انقلابی در علم توپولوژی می داند.

نابغه روسی، گریگوری پرلمن و اثبات قضیه پوانکاره

دکتر روزبه ابرازی - مرداد ۱۳۸۵
دکترای ریاضی کاربردی گرایش تحقیق در عملیات دانشگاه صنعتی امیر کبیر (پلی تکنیک تهران)
 
نابغه روسی دکتر گریگوری پرلمن سرانجام موفق شد حدس ریاضی دان بزرگ فرانسوی، جولز هنری پوانکاره را پس از یک قرن تلاش جامعه ریاضی دنیا به اثبات برساند. حدس جولز هنری که حتی تصور آن برای ریاضی دانان نیز بسیار مشکل است درباره شکل احتمالی کائنات می باشد.
 
سه سال پیش گریگوری پرلمن معروف به "گریشا" ریاضی دان روسی در سن پیترزبورگ ادعا کرد که مساله معروف و رام نشدنی ریاضی، معروف به حدس پوآنکاره را حل کرده است. وی پس از قرار دادن چند مقاله کوتاه در اینترنت و چند سخنرانی اجمالی در دانشگاه های آمریکا او به طور غیر منتظره در بهار 2003 به وطنش بازگشت. اما نکته جالب این است که اکنون همه دنبال پرلمن هستند، چرا که قرار است 3شنبه آینده (22 آگوست) جایزه فیلد (field) که به نوعی نوبل ریاضیات محسوب می شود را دریافت کند.
 
از سال 2002 و با یافتن پاسخ "حدس پوانکاره" توسط پرلمن، مساله ای که باهوش ترین نوابغ ریاضی دنیا را از یک قرن پیش تاکنون به چالش گرفته بود و همه عالم ریاضیات را شگفت زده کرد، هیچ کس تاکنون نتوانسته است ایرادی به اثبات نابغه روسی وارد کند و شرایط روز به روز برای رسیدن ریاضی دانان جهان به وفاقی جمعی در مورد حل آن به بهترین نحو تغییر کرده است، تا جایی که اکنون همگان بزرگترین جایزه ریاضی را حق مسلم  او می دانند.
 
جامعه ریاضی دنیا اقدام گریگوری را انقلابی در علم توپولوژی می دانند. اما نکته ای که همه را متعجب کرده این است که پرلمن اعلام کرده است که مدال فیلد و نیز جایزه یک میلیون دلاری که توسط موسسه خصوصی آمریکایی تحقیقات در ریاضی"کلی" برای این حل این مساله در نظر گرفته شده است را رد خواهد کرد. مسکو نیوز اقدام پرلمن را غیرعادی و خلاف عرف بیان کرد و از این لحاظ  شخصیت او را با "جان نش" ریاضی دان خوش قریحه آمریکایی که سرگذشت زندگی او در فیلم یک ذهن زیبا به تصویر کشیده شد مقایسه کرده است. پرلمن عنوان کرده است حل کردن مساله خود جایزه بزرگی برای او بوده است و او نیازی به جوایز دیگر ندارد. مدال های جشنواره فیلد که هر 4 سال یکبار توسط کمیته اجرایی اتحادیه جهانی ریاضی در دانشگاه پرینستون آمریکا اعطا می شود، طبق قوانینی فقط به ریاضی دانانی که در سال اهدای جایزه کمتر از 40 سال سن دارند داده می شود و از آنجایی که در ماه ژوئن امسال پرلمن وارد 40 امین بهار عمر خویش شده است، قطعا این آخرین فرصت او برای دریافت مدال فیلد است، جایزه ای که معادل جایزه نوبل درریاضی می باشد.
 
در همین راستا اظهارات سخنگوی موسسه خصوصی کلی ((Clay که سال گذشته 1 میلیون دلار را برای هر یک از 7 مساله موسوم به "مسائل هزاره" در نظر گرفته بود چنین است: "هنوز دو سال برای بررسی کار دکتر پرلمن زمان لازم است. اما او احتمالا این جایزه را دریافت خواهد کرد. اما اگر او واقعاً این پول را رد کند آن گاه اوضاع پیچیده و غیر قابل باور خواهد شد."
 
دکتر پیرلمن در سال 1976 میلادی در سن پیترزبورگ مهم ترین بندر اتحادیه جماهیر شوروی (روسیه فعلی) به دنیا آمد. از همان ابتدا به عنوان یک پسر نابغه وارد مدرسه ای شد که به ریاضی و فیزیک اختصاص داشت. در سن 16 سالگی  یعنی در سال 1982 مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی را با کسب نمره کامل از آن خود کرد. او پیش از حل مساله مشهور خود یکبار دیگر نیز جایزه ای را که در یکی از جشواره های معتبر ریاضی دنیا از آن او شده بود، به دلیل صالح ندانستن کمیته داوری مسابقات رد کرد.
 
و اما حدس پوآنکاره (پن کاره) چیست؟ در سال 1904 پن کاره ریاضی دان معروف فرانسوی با نوشتن مقاله ای حدسی را ارائه کرد که در آن شکل کلی کائنات را با  شرح رابطه میان اشکال، فضاها و سطوح مطرح شده بود. برای جزئیات این حدس که به طور گسترده ای با مباحثی از هندسه منیفلد ارتباط دارد و به همین دلیل از آوردن آن در این مقاله خودداری شده است.
 
در پایان امید است که ریاضی دانان ایران نیز روزی در تولید این علم شیرین همچون نیاکان خود خیام و خواجه نصیر الدین طوسی در عرصه جهانی نقشی ایفا کنند.

آی هوش: گنجینه دانستنی ها و معماهای هوش و ریاضی

نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاه های آی هوش نمی باشد.
آی هوش: مرجع مفاهیم هوش و ریاضی و انواع تست هوش، معمای ریاضی و معمای شطرنج
 
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان، رعایت برخی موارد ضروری است:
 
-- لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
-- آی هوش مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
-- آی هوش از انتشار نظراتی که در آنها رعایت ادب نشده باشد معذور است.
-- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
 
 
 
 

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

پالیندروم چیست؟
طنز ریاضی: اثبات 5=2+2
قواعد بخش پذیری بر اعداد  1 تا 20
طنز ریاضی: لطیفه های ریاضی!
طنز ریاضی: اثبات 2=1
زندگینامه بزرگان ریاضی: گوتفرید لایب نیتس
قضایای ناتمامیت گودل
زندگینامه بزرگان ریاضی: سرینیواسا رامانوجان
زندگینامه ریاضیدانان: رویا بهشتی زواره